Zimní jablečný crumble

Zimní jablečný crumble

Křupavý, ovocný a jednoduše neodolatelný: náš zimní jablečný crumble je dokonalou kombinací šťavnatých jablek, jemného koření a zlatavě hnědé drobenky. Ať už jako dezert po jídle, nebo jako sladká svačinka mezi jídly - tento crumble vám přinese chuť zimy přímo na talíř. Vyzkoušejte ho teď a pochutnejte si!
  • Celkový čas:
    55 Min
  • Doba přípravy:
    15 Min
  • Doba vaření:
    40 Min
  • Porce:
    4

Ingredience

  • 750g jablko Elstar (bez slupky, nakrájené na kostičky)
  • 3ČL Kukuřičná mouka
  • 1Špetka Strouhaná fazole tonka
  • 1Kus Citron, šťáva
  • 1Kus Ginger
  • 75ml Jablečná šťáva přirozeně zakalená
  • 125g Pšeničná mouka typ 405
  • 1ČL Dýňové koření
  • 100g Moučkový cukr
  • 125g studené máslo v kostkách
  • 1Kus Citron, jeho kůra
  • 1Špetka Sůl
  • 100g Crème fraiche
  • 1ČL Javorový sirup
  • 10g Máslo na vymazání nádoby v troubě

Vhodné pro:

  • vegetariánské

Příprava

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky. Kostky jablek smíchejte s kukuřičnou moukou, jablečnou šťávou, citronovou šťávou a nastrouhanými fazolemi tonka. Zázvor nastrouhejte najemno a přidejte do směsi. Směs nechte asi 10 minut louhovat. #NEWLINE#]
Na těsto uhněťte pšeničnou mouku, dýňové koření, cukr na pečení, nasekané vlašské ořechy, studené máslo, nasekaná dýňová semínka, citronovou kůru a špetku soli do vláčného těsta. Vymažte zapékací misku máslem a rovnoměrně do ní rozložte kousky jablek. Těsto rukama rozdrobte na drobenku a posypte jím jablka. Poté posypeme celými dýňovými semínky. #NEWLINE#]
Pečeme při 180 °C ve středním patře trouby s ventilátorem 30-40 minut, dokud drobenka nezíská zlatavou barvu. Mezitím smíchejte crème fraiche s trochou javorového sirupu a nastrouhanou tonkou a podávejte jako polevu na teplém crumble.

Dobrou chuť!

09.09.2024