Již jsme vám prozradili tajemství, že když si kupujete arašídy, nekupujete ve skutečnosti pravé ořechy, ale čistě rostlinné luštěniny. Máte chuť na další fakta o čerstvých arašídech? Rádi vám je poskytneme. Podle vědců jsou arašídy staré nejméně 7 600 let a původně pocházejí z Jižní Ameriky.
Dodnes se pěstují na rozsáhlých plantážích v Argentině, Brazílii, ale také v USA a Africe, aby bylo možné arašídy nakupovat po celém světě. Pokud jde o pěstování, arašídy doslova strkají hlavu do písku. Jak napovídá jejich název, daří se jim v zemi - ale ne hned od začátku. Zpočátku roste keříčkovitá rostlina arašídu zcela "normálně" a dosahuje výšky 60 cm. Vytváří také žluté květy. Jakmile ty uschnou, stane se něco zázračného: květní stvol proroste směrem dolů do půdy a ze semen, která jsou chráněna skořápkou, se vytvoří jádra burských oříšků.
Nákup arašídů: od sklizně až po mísu na oslavu
Při teplotě 25 až 30 stupňů potřebují arašídy ke svému dozrání pouhé čtyři až šest měsíců. To se pozná podle toho, že listy nad zemí získají lehce nažloutlou barvu. Skořápka by také měla snadno a hlučně praskat. Pole arašídů se sklízí pomocí stroje. Po vytažení se luštěniny nechají několik dní sušit na slunci a poté se sbírají i se skořápkami. Poté následuje další fáze sušení před dalším zpracováním. Na konci výrobního procesu si můžete burské oříšky koupit a ihned si na nich pochutnat.
Kupte si arašídy s cennými přísadami
Nákup arašídů je výborný nápad nejen kvůli jejich chuti. Také živiny, které obsahují, jsou v nich nejlepší. Arašídy jsou bohaté na rostlinné bílkoviny, dobré tuky a řadu vitaminů a minerálních látek, včetně vitaminu E, hořčíku, draslíku, vápníku, biotinu, mědi a kyseliny listové. Jsou také obzvláště bohaté na vlákninu, která, jak je všeobecně známo, podporuje trávení a udržuje pocit sytosti po delší dobu.