Jak dlouho je kakao na trhu?
Už starověké civilizace, jako byli Mayové a Aztékové, věděly o tajné superschopnosti kakaa. Aztékové na základě mletých kakaových bobů vyvinuli nápoj zvaný "Xocolatl", který se kromě kakaa skládal z chilli, vanilky a medu. Podával se hlavně při náboženských obřadech a byl známkou luxusu a bohatství. Protože bylo kakao považováno také za dar bohyň, používalo se dokonce jako platidlo. Teprve Španělé a Kryštof Kolumbus přinesli kult kakaa a jeho nákup do západního světa. V průběhu industrializace se kakao vyvinulo do podoby nápoje, jak ho známe - sladkého, aromatického a opravdu lahodného.
Co je v kakau?
Kakao je bohaté na tuky, bílkoviny a sacharidy. Obsahuje také velké množství vlákniny, která může napomáhat trávení. Pozoruhodný je také obsah minerálních látek, jako je draslík, hořčík, železo a zinek, a také vitaminu K a některých vitaminů skupiny B. Zvláště pozoruhodné jsou její antioxidační vlastnosti, které odborníci přisuzují flavonoidům a polyfenolům, které obsahuje. Kakao obsahuje také fenyletylamin, který může mít pozitivní vliv na náladu a údajně podporuje pohodu. Vidíte tedy, že kupovat kakao je opravdu dobrý nápad.
Můžete smíchat kakao a kávu?
Nemůžete se rozhodnout mezi koupí kávy a kakaa? Dobře, že nemusíte. Stejně jako kakaové boby se i kávové boby šetrně praží a melou na prášek. Ačkoli se chuť kávy a kakaa zásadně liší, jejich kombinace vytváří velmi zvláštní aroma. V odborných kruzích je toto spojení známé také pod názvem "café mocha". Stačí vzít jednu třetinu espressa, jednu třetinu kakaa a jednu třetinu napěněného mléka. Navrch trochu smetany - a voilà!
Tento text byl napsán na základě současného stavu výživových znalostí. Výživová a zdravotní tvrzení byla zkontrolována a připravena odborníkem na výživu v souladu s nařízením o zdravotních tvrzeních (ES č. 1924/2006).