Horké nápoje jsou nápoje, které se podávají teplé nebo horké. Nezáleží na tom, zda se jedná o kávu, kakao, čaj nebo jiné speciality, jako je latte macchiato, Espresso nebo café au lait. V ceně je také svařené víno nebo grog. Většina lidí začíná ráno šálkem čerstvě uvařené kávy. Horký nápoj v podobě kávové speciality se obvykle podává také v práci nebo k odpolednímu koláči. Výběr druhů kávy a způsobů přípravy je větší než kdy jindy. Od jemné přes plnou až po intenzivní a silnou kávu - pro každou chuť se najde něco vhodného. Šálek kávy z celých kávových zrn je výjimečným zážitkem.
Káva z celých zrn
Pražením celých kávových zrn získá káva nesrovnatelnou chuť. Tato pražená chuť se pak uchovává uvnitř zrna. Když je káva čerstvě namletá, uvolní se z ní intenzivní aroma a chuť, které se po uvaření dostanou do hotové kávy. Mlýnek na kávu nebo plně automatický kávovar, který kávu mele automaticky, je proto nepostradatelný. Kávový prášek připravený doma z celých zrn je něco pro skutečné znalce a gurmány.
Kakao z kakaových bobů
Pokud máte rádi sladší a čokoládovější nápoje, je pro vás horký nápoj, například kakao, to pravé. Kakaovník, který roste hlavně v zemích, jako je Střední a Jižní Amerika podél Pobřeží slonoviny a v některých částech Asie, produkuje kakaové lusky, které zase obsahují kakaové boby. Z nich se složitým procesem vyrábí nejjemnější prášek, který pak můžete smíchat s horkým mlékem nebo vodou a pít jako horký nápoj.
Čokoláda na pití má vysoký obsah antioxidantů a je plná vitamínů, minerálů, vlákniny a nenasycených mastných kyselin. Při pití kakaa se v těle také uvolňují hormony štěstí serotonin a endorfiny.