Makadamové ořechy jsou často řazeny do kategorie "pravých ořechů", ale přesněji řečeno se jedná o měkké ovoce. My však nechceme počítat hrách, protože jisté je, že makadamové ořechy jsou prostě neuvěřitelně chutné a byly velmi oblíbené už u Aboriginců, původních obyvatel Austrálie. Odtud také pochází všechny odrůdy makadamií. Dalšími zeměmi, kde se dnes makadamové ořechy pěstují, jsou Nový Zéland, Jižní Afrika, Kalifornie a Havaj. Díky ideálním klimatickým podmínkám patří tyto země k největším producentům tohoto sladkého ořechového ovoce.
Za to, že dnes makadamové ořechy nazýváme tímto jménem, však vděčíme německému botanikovi Ferdinandu von Müllerovi. Pojmenoval je po svém příteli a kolegovi Johnu Macadamovi. Jak získal ořech přezdívku "královna ořechů"? Pěstování makadamových ořechů je velmi náročné, což je velmi nákladné. Při každém nákupu makadamových ořechů tak kupujete jeden z nejdražších ořechů na světě.
Svět makadamových ořechů
Makadamiový strom patří do čeledi stříbrných stromů a dosahuje výšky až 18 metrů. Květy se objevují vedle listů v krémové nebo růžové barvě. Rostlina vytváří peckovice o velikosti necelých 2-4 cm, které jsou zpočátku světle zelené a později se zbarvují do tmavě hnědé. Plod obsahuje tvrdou, těžko rozlousknutelnou peckovici, která obsahuje makadamový ořech.
Kromě subtropického nebo tropického klimatu, dostatku slunečního světla a vysoké vlhkosti vzduchu vyžaduje makadamiový strom kvalitní půdu a dostatek péče. Poté trvá přibližně 7 let, než poprvé přinese plody.
Jakmile makadamové ořechy dosáhnou správné zralosti, pečlivě se sklidí. Počká se, až přirozeně spadnou ze stromu, posbírají se, usuší a opatrně se otevře jejich tvrdá skořápka. Poté se zpracovávají a přepravují.
Dobré složky makadamových ořechů
Makadamové ořechy mají vysoký podíl nenasycených mastných kyselin a tuků omega-3 a omega-6. Jsou bohaté na vitamin B, vápník, železo a fosfor. Jsou také vynikajícím zdrojem vlákniny. Makadamové ořechy jsou jedinečně chutné a ideální pro vyváženou stravu.