Švestky se pěstovaly v Řecku před více než 2 500 lety a v Německu rostou na bíle kvetoucích stromech od doby, kdy je Římané přivezli ze svých cest. Postupem času se vyvinuly různé odrůdy tohoto ovoce, takže dnes je na světě více než 2 000 druhů, včetně švestek a mirabelky. Čerstvé peckovice se při šetrném sušení zbavují většiny vody, aby se z nich staly švestky.
Nejlepší odrůdy sušených švestek
Pro švestky jsou ideální odrůdy jako "italské švestky", "francouzské švestky" nebo "Prune d'Agent". Důležité je, aby plody nebyly zkvašené. Strom poprvé plodí švestky po necelých čtyřech až šesti letech. Od tohoto okamžiku vyprodukuje ročně přibližně 70 až 140 kg čerstvého ovoce.
Každoroční sklizeň v pěstitelských oblastech Kalifornie a Chile probíhá od poloviny srpna do začátku října. Zralé a sluncem políbené švestky se otřásají ze stromů, čímž se zajistí, že spadnou jen skutečně zralé švestky. Poté se šetrně usuší, vypeckují a uskladní. Na konci procesu se obsah vody ve švestkách sníží na minimum, ale koncentrace živin a sladkost se výrazně zvýší.
Co obsahují sušené švestky
Sušené švestky jsou kvalitním zdrojem vlákniny, která může přispět k dobrému trávení. Navíc vás rychle a na dlouhou dobu zasytí. Sušené švestky obsahují také cenné vitaminy, jako je vitamin E, a minerální látky včetně draslíku, vápníku, hořčíku a železa. Obsahují také bioaktivní rostlinné látky, které mohou mít pozitivní vliv na různé procesy v těle.