3 DNY PŘED VÝZVOU SYROVÉ STRAVY...
Následující dva týdny budou obsahovat převážně rostlinné potraviny. Proto se vyplatí podívat se na své zásoby. Jaké netrvanlivé potraviny, které jsou vhodné pro veganské pokrmy, máte? Například (pseudo)obiloviny, jako je proso, quinoa nebo ovesné vločky, je dobré namočit místo klasického vaření.
1 DEN PŘED VÝZVOU SYROVÉ STRAVY...
Dnes potřebujete kritický pohled na ledničku. V následujících 14 dnech totiž na talíři pravděpodobně nenajdete mnoho věcí. Ovocné jogurty, uzeniny, máslo a hotové výrobky jsou vysoce zpracované a během výrobního procesu jsou pasterizovány a ultra zahřívány. To se týká i čerstvého mléka a džusů. Zkontrolujte datum spotřeby a potraviny, jejichž trvanlivost se blíží ke konci, vyhoďte. Potraviny, jako je sýr ze syrového mléka a syrové mléko, patří během Raw Food Challenge do lednice. Pro odvážné z vás, kteří si dovedou představit, že by jedli syrová vejce a maso v podobě tataráku nebo hovězího carpaccia, je to také povoleno.
#CHALLENGEACCEPTED: JDEME NA TO!
Dnes je to tady. Při každém soustu si uvědomte, co konzumujete. Zejména při změně stravovacího návyku je důležité si uvědomovat, co jíte. Pomůže vám to objevit nové chutě a možná i jedno nebo dvě nová oblíbená jídla!
7. DEN VÝZVY SE SYROVOU STRAVOU - PRŮBĚŽNÉ VÝSLEDKY
Vezměte si papír a tužku a udělejte si přehled. Co se vám daří? Pozorujete již nějaký rozdíl ve své pohodě? Možná lépe spíte? Zaznamenejte si své úspěchy a pocity úspěchu a udržte si motivaci pro příští týden.
14. DEN VÝZVY SE SYROVOU STRAVOU...
Zvládli jste to! 14 dní syrové stravy je za vámi. Možná jste se zcela vzdali živočišných produktů? Nezapomeňte si zaznamenat své zkušenosti, abyste je později mohli použít jako měřítko. Objevili jste nové oblíbené potraviny nebo jste se naučili oceňovat syrovou kuchyni? Podělte se o své zkušenosti s naší komunitou! Těšíme se, až se dozvíme, jak jste si vedli!
Zdroje:
Klikněte zde pro studii syrové stravy provedenou univerzitou v Giessenu: https://www.uni-giessen.de/fbz/fb09/institute/VKE/nutr-ecol/veroeff/voeff-epid/dissstrassner.
Hans Konrad Biesalski, Matthias Pirlich, Stephan C. Bischoff, Arved
Weimann (2017) : Ernährungsmedizin, Thieme Verlag Stuttgart
Tento text poskytuje inspiraci a nápady pro každodenní život. Nenahrazují uvědomělou a vyváženou stravu.