Výzva v oblasti syrové stravy

Výzva v oblasti syrové stravy

Když se v současné době ve vysokých letních teplotách vydatně potíme, naše chuť k jídlu může někdy ustoupit do pozadí. Pro všechny, kteří v současné době bojují s vydatným jídlem a teplými pokrmy, stojí za to podívat se na surovou stravu (známější jako "surová strava")..
02.04.2024
Kokos-Aprikosen-Scheiben liegen kreisförmig auf einem Teller, Hand arrangiert die Stücke.

Co je to vlastně syrová strava?

Přestože se o prospěšnosti tepelně neupravené stravy zmiňoval již slavný filozof a matematik Pythagoras ve svých starověkých spisech, hnutí raw food se stalo stále populárnějším až v 80. letech 20. století.

Syrová strava je, jak už název napovídá, pokud možno. konzumovány v syrovém stavu . Teorie spočívá v tom, že enzymy a vitamíny se při teplotě 42 °C rozkládají a tělo je nemůže využít. Syrová strava by proto měla mít nejen vyšší obsah živin ale také být zdravější. Tato teorie však není stoprocentně vědecky prokázána. Faktem však je, že při ohřívání a vaření potravin dochází ke ztrátě živin. U syrové stravy k těmto ztrátám ve skutečnosti nedochází.

Klasická varianta raw food vs. raw vegan

Většina "raw foodies" se stravuje vegetariánsky nebo vegansky. I když existuje i malé procento těch, kteří skutečně jedí syrové maso a ryby, je to spíše výjimka (proč asi?!). Syrová veganská strava zahrnuje například všechny druhy ovoce a zeleniny, klíčky, za studena lisované oleje, přírodní ořechy a semínka, šťávy a sušené ovoce s nízkým obsahem tepla. V klasické variantě raw stravy jsou povoleny také maso, ryby a mléčné výrobky v podobě syrového mléka a medu.

Schokoladenriegel mit Mandeln, angeschnitten, werden von Händen mit rot lackierten Nägeln gehalten.

Co mohu jíst při syrové stravě?

V zásadě je povoleno vše, co nepřesahující teplotu vaření 42 °C je vyhřívaný. Opékání, grilování a vaření proto nejsou vhodné techniky, protože se při nich rychle dosáhne teploty až 200 °C. Ale pozor! Některé potraviny nejsou vhodné ke konzumaci v syrovém stavu . Patří mezi ně lilek, fazole, brambory, bezinky, luštěniny a rebarbora.Těhotným ženám se nedoporučuje konzumovat syrové mléko, aby se ochránily před možnou nákazou listeriemi. Kromě toho se syrová veganská strava v těhotenství nedoporučuje kvůli možnému nedostatku živin.

Jak zdravá je syrová strava?

Nabídka rostlinných potravin je široká a rozmanitá. Studie syrové stravy, známá jako Giessenova studie syrové stravy, také ukázala, že pouze 1 % "raw foodies" trpí obezitou. Potřeby živin doporučené DGE byly pokryty i syrovou stravou. Kritickými vitaminy a minerály však byly vitamin D, vitamin B12 a železo. Tyto hodnoty byste měli mít na paměti při příští návštěvě lékaře, zejména pokud plánujete dlouhodobou syrovou stravu.

Eis und Streusel auf blauen Tellern, dekoriert mit Rosmarin, auf Holztisch serviert.

Jak připravit jídlo tak, aby bylo vhodné pro syrovou stravu?

Když se v kuchyni náhle ochladí, je třeba zvolit jiné možnosti. Koneckonců nemá smysl jíst jen koktejly a zeleninu. Tady ale měli raw foodies kreativní nápady, jak vykouzlit rychlý a snadný oběd bez hrnce. Například různá (pseudo)zrna, jako je quinoa, ovesné vločky nebo proso, lze přes noc namočit do vody, aby se druhý den dala použít na přípravu jídla. Saláty z quinoy, ovesná kaše nebo lahodná mísa lze použít.

Závěr

Syrová strava je vhodná pro každého, kdo by se rád vrátil k přirozené stravě a nízké míře zpracování potravin. Syrová strava je převážně vegetariánská nebo veganská, ale díky velkému výběru rostlinných potravin nabízí dostatečnou rozmanitost. To bylo dokonce potvrzeno studií raw food. Při dlouhodobém stravování je třeba pamatovat pouze na některé vitaminy a minerály, jako je B12 nebo železo, které se obvykle nacházejí pouze v živočišných potravinách.

Ein Mann isst Seeberger-Nüsse am Schreibtisch, vor einem Laptop, umgeben von Pflanzen.

Chcete ochutnat syrovou stravu na 14 dní? Pak do toho jděte!

3 DNY PŘED VÝZVOU SYROVÉ STRAVY...

Následující dva týdny budou obsahovat převážně rostlinné potraviny. Proto se vyplatí podívat se na své zásoby. Jaké netrvanlivé potraviny, které jsou vhodné pro veganské pokrmy, máte? Například (pseudo)obiloviny, jako je proso, quinoa nebo ovesné vločky, je dobré namočit místo klasického vaření.

1 DEN PŘED VÝZVOU SYROVÉ STRAVY...

Dnes potřebujete kritický pohled na ledničku. V následujících 14 dnech totiž na talíři pravděpodobně nenajdete mnoho věcí. Ovocné jogurty, uzeniny, máslo a hotové výrobky jsou vysoce zpracované a během výrobního procesu jsou pasterizovány a ultra zahřívány. To se týká i čerstvého mléka a džusů. Zkontrolujte datum spotřeby a potraviny, jejichž trvanlivost se blíží ke konci, vyhoďte. Potraviny, jako je sýr ze syrového mléka a syrové mléko, patří během Raw Food Challenge do lednice. Pro odvážné z vás, kteří si dovedou představit, že by jedli syrová vejce a maso v podobě tataráku nebo hovězího carpaccia, je to také povoleno.

#CHALLENGEACCEPTED: JDEME NA TO!

Dnes je to tady. Při každém soustu si uvědomte, co konzumujete. Zejména při změně stravovacího návyku je důležité si uvědomovat, co jíte. Pomůže vám to objevit nové chutě a možná i jedno nebo dvě nová oblíbená jídla!

7. DEN VÝZVY SE SYROVOU STRAVOU - PRŮBĚŽNÉ VÝSLEDKY

Vezměte si papír a tužku a udělejte si přehled. Co se vám daří? Pozorujete již nějaký rozdíl ve své pohodě? Možná lépe spíte? Zaznamenejte si své úspěchy a pocity úspěchu a udržte si motivaci pro příští týden.

14. DEN VÝZVY SE SYROVOU STRAVOU...

Zvládli jste to! 14 dní syrové stravy je za vámi. Možná jste se zcela vzdali živočišných produktů? Nezapomeňte si zaznamenat své zkušenosti, abyste je později mohli použít jako měřítko. Objevili jste nové oblíbené potraviny nebo jste se naučili oceňovat syrovou kuchyni? Podělte se o své zkušenosti s naší komunitou! Těšíme se, až se dozvíme, jak jste si vedli!

Zdroje:
Klikněte zde pro studii syrové stravy provedenou univerzitou v Giessenu: https://www.uni-giessen.de/fbz/fb09/institute/VKE/nutr-ecol/veroeff/voeff-epid/dissstrassner.

Hans Konrad Biesalski, Matthias Pirlich, Stephan C. Bischoff, Arved

Weimann (2017) : Ernährungsmedizin, Thieme Verlag Stuttgart

Tento text poskytuje inspiraci a nápady pro každodenní život. Nenahrazují uvědomělou a vyváženou stravu.