Potravinové trendy - Jste to, co jíte

Potravinové trendy - Jste to, co jíte

Jídlo, které inspiruje: nejnovější potravinové trendy ukazují, jak rozmanitá a kreativní může být dnešní výživa. Od udržitelných surovin až po vzrušující kombinace chutí - zjistěte, jak si můžete s každým soustem vytvořit vlastní osobité prohlášení!
08.03.2024
Vietnamesische Frühlingsrollen liegen auf einem Teller mit Sojasoße und Limetten daneben.

Trendy ve výživě

Různé trendy v oblasti stravování však také ukazují, že pouhé nasycení již nestačí. Lidé se nyní stravují z přesvědčení - kvůli vlastnímu životnímu stylu nebo proti určitým potravinám a jejich výrobě. "Výživa se stále více stává otázkou světonázoru. Spotřebitelé proto chtějí [...] výrobky a služby, které přispívají k udržitelné a zdravé výživě v souladu s jejich individuálními potřebami a hodnotami," říká Gerhard Berssenbrügge, generální ředitel společnosti Nestlé Německo. Rostoucí prosperita, rostoucí povědomí o zdraví a stále více vnímaný nedostatek času přispívají k tomu, že se spotřeba potravin stále více vyznačuje sociálními a etickými kritérii. Takový je závěr nové studie Nestlé 2016 "Takhle se jí v Německu", která byla po letech 2009 a 2011 zveřejněna již potřetí.

Sushi mit pinkem Reis liegt auf einem Teller, umgeben von Schalen mit Nüssen.

Funkční potraviny

Ať už jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny, minerály nebo vlákninu. Trend výběru potravin podle jejich specifických složek pro vlastní stravu lze shrnout pod klíčové slovo "funkční potraviny".

Myšlenka funkčních potravin vznikla v Japonsku, kde se vývoj výrobků s dalšími zdravotními účinky prosazuje od poloviny 80. let 20. století. Byla vytvořena koncepce a zavedeny speciální potraviny, které mají zlepšit kvalitu života, podpořit zdraví a snížit riziko onemocnění.

V Německu v posledních letech roste význam "funkčního stravování". Stále více se uznává, že zdravý životní styl a zdravá strava nejen udržují zdraví, ale mohou také předcházet nemocem a zlepšovat vlastní pohodu.

Ein Teller mit Gemüsesticks und Dip neben einer Packung Seeberger Nusssnack.

Čisté stravování

V módě však není jen "funkční stravování", ale také vědomé a "čisté" stravování, tzv. "clean eating". Přestože je v USA starý již 20 let, získává koncept "čistého stravování" zejména v posledních letech stále větší pozornost. Velký význam je přikládán nezpracovaným produktům bez přídatných látek a zvýrazňovačů chuti - jinými slovy krátkému seznamu ingrediencí. Potraviny musí být kvalitní a pokud možno bez cukru, zpracovaných mouk a dalších nepřirozených látek. Heslem je "fast good" místo "fast food". Do budoucna by jídlo mělo zůstat rychlé, nekomplikované a jednoduché, ale s větším důrazem na kvalitu, regionalitu a přirozenost. Obrovský rozmach zažívají food trucky, street food markety a tržnice, které nabízejí neobvyklé, rychlé, ale zároveň zdravé jídlo. Tyto trendy umožňují mít přístup k čerstvým, přírodním a zdravým potravinám téměř všude, včetně výživných svačin. Ty jsou totiž také velmi trendy. Zeleninové křupky nebo domácí energetické kuličky z datlí a mnoho dalších podobných svačinek si stále častěji nacházejí cestu do kapes lidí, kteří dbají na své zdraví.

Eine Person isst einen Snack und sitzt draußen nah am Wasser.

Seeberger Producte přesně podle trendu

Výrobky Seeberger jsou proto přesně podle trendu. Například ořechy dodávají tělu mnoho mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin a mnoho druhů obsahuje také antioxidanty, kyselinu listovou a vitamin B - všestrannou sílu pro srdce, mozek a buňky. Sušené ovoce je skvělým zdrojem vlákniny a dodává tělu také důležitý draslík. S ořechy, sušeným ovocem a různými směsmi ořechů a ovoce nabízí společnost Seeberger řadu svačinek plných důležitých živin, které plně odpovídají současným výživovým trendům: jsou funkční, praktické, rychlé a kvalitní.