Tloustne se po ořeších? Předsudky o ořeších

Tloustne se po ořeších? Předsudky o ořeších

"Po oříšcích se tloustne". Tento předsudek jsme už pravděpodobně slyšeli všichni. Ale co se za touto fámou skutečně skrývá? Společně s odborníkem na výživu Svenem Backem ze Stuttgartu bychom rádi na vybraných příkladech osvětlili, co se skrývá uvnitř ořechů.
02.04.2024
Eine Schale Walnüsse liegt neben einer "Seeberger" Walnüsse Jumbo-Verpackung auf Holztisch.

Tvrdá skořápka, chutný (vlašský ořech) střed

Křupavé a lahodné jsou Vlašské ořechy v každém případě. Ale co dalšího je v ořechu? S více než 50 procent je Tuk největší složka mimořádného jádra. Pod ním se však nachází mnoho nenasycené mastné kyseliny které tělo Darovat energii že Podpora imunitního systému a Snížení hladiny cholesterolu . Tím se snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění. Nejdůležitější nenasycené mastné kyseliny obsažené ve vlašských ořeších jsou Omega-3 mastné kyseliny . Protože si je tělo nedokáže vyrobit samo, musí je získávat z potravy. Kromě těchto výživných tuků obsahují ořechy také řadu vitaminů. Jedním z nich je např. Vitamin E . Díky tomu se například rychleji hojí rány, protože tělesné buňky jsou chráněny vitamínem.

Eine Schale voll Mandeln steht auf einem weißen Tuch, daneben einige verstreute Mandeln.

Mandle - různé druhy jader

Díky své lehce nasládlé a příjemné chuti se Mandle ideální přísada do pečiva, müsli nebo jako svačinka mezi jídly
Mandle obsahují více než 10 % mandlí. 50 % tuku . Stejně jako u vlašských ořechů tvoří většinu tohoto tuku různé mastné kyseliny. nenasycené mastné kyseliny společně. Ty mají pozitivní účinek na krevní tlak, hladinu cholesterolu a kardiovaskulární systém. Mandle také poskytují mnoho Vápník který posiluje zejména kosti.

Schale voller Erdnüsse auf Holztisch, daneben offene Erdnusspackung mit Aufschrift "Premium Qualität".

Závěr

Co je to za Předsudky na začátku článku? V každém případě je vám jasné, jak vzniklo klišé o oříšcích. Oba druhy ořechů, tj. mandle a vlašské ořechy, které jsou zde zástupcem všech ořechů, se skládají z poloviční tuk . Toto zjištění rychle vede k závěru, že tyto tuky jsou zvěčněny přímo na bocích. To je však Chyba protože tuk obsažený v ořeších může přispívat k " dobré tuky ", protože nenasycené mastné kyseliny jsou snadno stravitelné a mohou být dokonce pomoc při trávení . Lze tedy říci, že po ořeších se nemusí nutně tloustnout, protože stejně jako po mnoha jiných potravinách i po ořeších se nemusí nutně opatření rozhodující.