Sušené ovoce pouze při zažívacích potížích?

Sušené ovoce pouze při zažívacích potížích?

Největší předsudek, kterému musí sušené ovoce čelit, je pravděpodobně "Jestliže jíte sušené ovoce, máte zažívací problémy". Co je však na této fámě pravdy? Společně s výživovým specialistou Svenem Bachem ze Stuttgartu jsme tuto otázku zkoumali a na vybraných příkladech bychom rádi ukázali potenciál, který se v sušeném ovoci skrývá.
02.04.2024
Eine Hand hält rote Cranberries in einer hellen, natürlichen Umgebung.

Brusinky - zářivě červené ovoce

Brusinky jsou v Severní Americe klasikou. Díky své sladké, ovocné a lehce nakyslé chuti byly vždy součástí tradičního menu na Den díkůvzdání. Tyto drobné plody však nemají co nabídnout jen z hlediska chuti, ale také z hlediska obsahu: Brusinky mají mimořádně vysoký obsah Vysoký obsah sekundárních rostlinných látek . Vy chránit buňky naše tělo před škodlivými oxidačními vlivy a posilují cévy a kardiovaskulárního systému. Brusinky jsou díky svým rozmanitým výživovým hodnotám naprostým zdrojem energie.

Pflaumen auf Teller, neben gelber Seeberger-Verpackung, auf hölzernem Tisch mit blauer Serviette.

Švestky - sušená energie

Sušené švestky s příjemnou ovocnou chutí se často používají do pečiva, ovocného chleba nebo müsli. Složení ukazuje, že konzumace tohoto ovoce je výživná na řadu způsobů: Nejdůležitější jsou Vláknina které se ve vysokých koncentracích nacházejí v sušeném ovoci. Ty podporují trávicí trakt a trávení. Kromě toho vláknina poskytuje trvalý pocit sytosti a zabránit chutím. Kromě vlákniny existuje také mnoho dalších látek. Vitamíny skupiny B které jsou vyžadovány pro neporušený nervový systém a dobrý metabolismus poskytnout. Sušené švestky obsahují také sekundární rostlinné látky, které jsou zodpovědné za dobře fungující srdce neporušené tepny a obranu proti škodlivým látkám.

Eine Schale getrockneter Früchte neben einer Seeberger-Verpackung auf einem Holzuntergrund.

Závěr

Co se skrývá za předsudkem, že "sušené ovoce jedí jen lidé s trávicími problémy"? Sušené brusinky a sušené švestky ukazují, že jsou mnohem více další pozitivní vlastnosti než jen úkol " Pomoc při trávení ". Samozřejmě podporují trávení díky vláknině, kterou obsahují, ale také poskytují širokou škálu živin v koncentrované formě díky vodě odstraněné během procesu sušení. Zejména sekundární rostlinné látky se v sušených plodech nacházejí ve vysokých koncentracích. Ty mají následující účinky Pozitivní vliv na životně důležité tělesné funkce jako jsou kardiovaskulární funkce.