Dieta bez cukru

Dieta bez cukru

Cukr mají všichni na jazyku - v pravém slova smyslu. Co se však skrývá za fruktózou a mnoha druhy cukru, které nám sladí každodenní život?
02.04.2024
Schale Chia-Pudding mit Himbeeren und Blaubeeren, daneben eine Packung Chia-Samen, Holztisch.

Proč je příliš mnoho cukru nezdravé?

Běžný domácí cukr - sacharóza - je cukr, který se nachází v rostlinách a ovoci. přirozeně se vyskytující sacharid a směs Glukóza a fruktóza (50/50), který se obvykle získává z cukrové třtiny. Zatímco glukózu dokáže metabolizovat téměř každá buňka v našem těle, fruktózu odbourávají pouze játra. Vědecké studie prokázaly, že Vysoká spotřeba fruktózy (který je způsoben uměle přidávaným cukrem) může vést k inzulínové rezistenci, ztučnění jater nebo cukrovce 2. typu. V současné době existuje mnoho článků a knih, které vysvětlují, jak se negativní zdravotní důsledky z vysoké spotřeby cukru.

Himbeeren liegen in Schale, umgeben von verschiedenen Beeren in einem Marktstand.

Záleží na druhu cukru

Psychologický Závislost na cukru je značná. Pro zdravou výživu je proto zásadní vyhýbat se potravinám obsahujícím granulovaný cukr (nebo je omezit). Zajímavost: Agávový sirup se skládá ze 70-90 % z fruktózy a 10-30 % z glukózy. Vzhledem k vysoké spotřebě fruktózy by mohl být považován za stejně škodlivý jako sacharóza.

Ein dunkler Smoothie mit Basilikum auf Holztisch, neben Seeberger Superfrucht Selection Packung.

Je přirozeně se vyskytující fruktóza v ovoci výjimkou?

Určitě ano, protože čerstvé ovoce obsahuje přírodní fruktóza vlákniny a nezpůsobuje rychlý vzestup hladiny cukru v krvi. Vláknina obaluje živiny, a proto je tělo zpracovává déle. Výsledkem je, že se cítíme déle sytí a máme větší chuť k jídlu. Pomalu se zvyšující hladina energie cítit. Mimochodem, nejlepší je samozřejmě konzumovat ovoce co nejčerstvější. Například džusy a koktejly ztrácejí rychleji živiny (oxidací) kvůli velkému povrchu, proto je lepší si džusy a koktejly připravit sami a hned je vypít. Také Sušené ovoce obsahují značné množství Vláknina neobsahují tuk a mohou být skvělým doplňkem zdravé stravy. Není třeba se obávat počtu kalorií, protože ten je ve prospěch vlákniny a tělo jej ideálně metabolizuje.

Žijte bez cukru, aniž byste se vzdali potěšení - vyzkoušejte to a objevte sladké alternativy, které inspirují!