Sušené meruňky, zlatožlutá pochoutka eso

Sušené meruňky, zlatožlutá pochoutka eso

Marhule je všestrannější než švýcarský armádní nůž: svačina, superpotravina, sladký symbol plodnosti a krásy - a to jsou jen některé z věcí, kterými je meruňka známá. Než tyto zlatožluté poklady skončí ve vašem sáčku na svačinu Seeberger, začínají jako šťavnaté ovoce na místě, kde tradice a příroda existují v dokonalé harmonii. Máte chuť vysledovat kořeny svých svačinových hvězdiček?

Image of Anna Moscagiuri
Anna Moscagiuri
18.04.2024
Lesedauer: 5 minut
Menschen sortieren Aprikosen auf blauen Planen im Schatten unter Bäumen.

Prostředí jako žádné jiné

Uprostřed východoanatolské krajiny Malatya se rozprostírá nekonečná plocha úrodných polí. Slunce zde svítí od úsvitu do soumraku, sladká vůně ukolébává pole do stálého rytmu a čas jako by se zastavil - ideální podmínky pro pěstování prvotřídního ovoce. Tato turecká oblast je kolébkou pěstování meruněk: až 90 % světové úrody roste v okolních hájích. Není to náhoda: drobné plody jsou zde mnohem víc než jen pochoutka. Jsou ikonou regionu a základním kulturním bohatstvím - doslova hluboce zakořeněným a zušlechtěným podle staleté tradice.

Začínající podnikatel s plánem

Když se ovocné stromy zhruba od března pomalu probouzejí ze zimního spánku, meruňky jsou již v plném květu a připravené na blížící se léto. Světle růžové až jasně růžové květy se objevují ještě dříve než listy stromu. To je docela chytré, protože meruňka má velmi ráda teplo a plody se ve fázi růstu radují z každého slunečního paprsku - čím dříve začne dozrávat, tím déle bude léto trvat.

Aprikosen hängen reif an einem Zweig, im Obstgarten unter klarem, blauem Himmel.

Samotář s vysokým výnosem

Většina odrůd meruněk na hmyz nečeká. Jako samosprašné mohou zkrátit proces opylení, protože k tvorbě plodů nepotřebují pyl z jiných meruněk. To je možné díky tomu, že strom nese ve svých květech samčí i samičí rozmnožovací orgány. K oplození často dochází přenosem pylu v rámci jednoho květu nebo z květu na květ na stejném stromě. Proto mohou plodit i jednotlivé stromy v zahradách nebo na polích. Nicméně opylení cizím pylem zvyšuje množství a kvalitu úrody na výrazně vyšší úroveň - k čemuž v hájích stejně přirozeně dochází.

Aprikosen trocknen auf Reihen unter freiem Himmel neben einem Gebäude auf dem Land.

Záře v meruňkové barvě

Poté, co se meruňky vydaří, začíná sklizeň - rytmickým třesením větví se uvolňují zralé plody, které se ručně sbírají ze země. Jakmile jsou větve a listy vytříděny, sklizeň se umístí na přibližně 24 hodin do uzavřené místnosti, kde se lehce síří. Díky tomu si sušené plody zachovávají svou jasně oranžovou barvu a před uložením do sáčku na svačinu nezhnědnou. Tím se také zastaví růst plísní a jiných mikroorganismů.

Zářivě suché

Pak opět přijde na řadu slunce: meruňky se suší na rozprostřených plachtách přibližně tři dny - zcela přirozeně a na čerstvém vzduchu. Tím si naše ovoce zachovává ideální chuť a mnoho živin. V továrně se ze šarže odstraní poslední cizí předměty a sluncem políbené meruňky se ručně zbaví pecky.

Umění konzistence

Dalším krokem je rozdělení ovoce podle velikosti.
Vedlejší fakta:

  • Ve společnosti Seeberger používáme obzvláště velké meruňky, které jsou pro nás speciálně tříděny.
  • Zdůrazňujeme také známou sametovou konzistenci našeho sušeného ovoce Seeberger.

Aby byly naše meruňky také hedvábně jemné, suší se nyní naposledy - tentokrát v sušárně, což je zároveň jejich rozloučení s místem sklizně. Než putují k nám do Ulmu, odpočívají a jsou zkontrolovány, zda v nich nejsou cizí tělesa.

Na balení 1 kg sušených meruněk je potřeba v průměru 6-7 kg čerstvých meruněk.

Koncový šéf laboratoře Seeberger

Jakmile meruňky dokončí svou cestu, jsou znovu podrobeny kontrole v naší vlastní laboratoři potravinářské chemie v Ulmu. Zvláštní pozornost věnujeme tvaru, barvě, velikosti, vůni a cizím látkám. Teprve po této závěrečné kontrole uvolníme plody k balení.

Spolehlivé zabezpečení

S našimi dodavateli meruněk spolupracujeme již více než dvě desetiletí. Díky této dlouholeté spolupráci můžeme již v počáteční fázi garantovat určitá nákupní množství. Zemědělci si tuto kvótu rezervují a obdrží první zálohu ještě před sklizní. Díky tomu nejsou závislí na drahých bankovních úvěrech, které by pokryly jejich provozní náklady.

Vaše grandiózní potěšení s dobrými znalostmi

Jste to, co jíte. Je tedy logické, že vám ukážeme, jak a kde se vaše svačiny vyrábějí. Ale dost řečí, kde jsou hvězdy? Vezměte si sametově sladké meruňky z tureckého sadu. Zaručeně pochází z dobrého domova a je chován s láskou. <3