Nejlepší vedlejší role ve svačinovém nebi: pekanové ořechy

Nejlepší vedlejší role ve svačinovém nebi: pekanové ořechy

Co mají pekanové a vlašské ořechy společného, kromě toho, že oba patří do úst, a ne na oči? Mnohem víc, než si myslíte. Pekanové ořechy, známé jako "sladká sestra vlašských ořechů", mají za sebou historii, která je přinejmenším stejně křupavá jako naše nejkřupavější ořechová směs. Chcete se seznámit s novou lahodně sladkou ořechovou příchutí? Pojďte ji navštívit - nejlépe přímo tam, odkud pochází.
Image of Anna Moscagiuri
Anna Moscagiuri
19.04.2024
Lesedauer: 5 minut
Zwei Männer begutachten Feld mit jungen Bäumen, neben einem John Deere Traktor.

Začni v moři třpytivého tepla

Arizona je známá svými obřími kaktusy a impozantním Grand Canyonem. Tento americký stát je nejen rájem pro žhavé fotografie na Instagramu, ale také zářícím domovem našeho pekanu. Zádumčivá krajina bere dech, protože široké otevřené pláně se opírají o dramatická horská pásma plná nedotčené divočiny. Úchvatná je i tamní divoká příroda - setkávají se zde exotické druhy, které milují extrémní podmínky a pustá stanoviště. Jako doma se tu cítí například ještěrky gila, pouštní rohaté zmije a majestátní pouštní káňata.

Ikona odporu

Znalce nepřekvapí, že i ořešák zapouští své hluboké kořeny do této prašné půdy - stejně jako se táhne vzhůru ke slunci: ořešák dorůstá do výšky 30 až 50 metrů, kmen má impozantní průměr až dva metry. Dvakrát se také musíte podívat na jeho stáří: Věřte tomu nebo ne, může se dožít až 1000 let. A přestože je doma v pouštním horku, vydrží teploty až -20 stupňů. Je zřejmé, že tento strom je důkazem nezdolné přizpůsobivosti přírody. Díky své kořenové síti, vysoce efektivnímu využití vody a odolnosti vůči teplu je dostatečně odolný, aby se mu dařilo v nemilosrdném světě - po celá staletí.

Strategie přežití

Odolná semena zajišťují, že další generace mohou začít i v těch nejdrsnějších podmínkách. Aby to fungovalo, využívá strom důmyslný systém: nese samčí a samičí květy, které nekvetou současně. Tím je zajištěna rozmanitost genetického materiálu. Pro opylení musí stát vedle sebe nejméně dva stromy. Strom není závislý na hmyzu, protože pyl se šíří větrem.

Kulinářské rodinné setkání

Botanicky patří pekanové ořechy do čeledi vlašských ořechů, a proto si tyto ořechy často konkurují. Není divu, protože skutečně vypadají, jako by byly vyřezány ze stejného dřeva, a i chuťově patří do stejné ligy: podobné složení aromatických látek, srovnatelná struktura mastných kyselin a téměř identická struktura z nich dělají jasné bratrance. Zatímco však vlašské ořechy zanechávají v ústech hořko-oříškovou chuť, pekanové ořechy mají jemnější sladkost, která se po opražení může změnit až v karamelovo-vanilkovou příchuť. Vlašské ořechy si naproti tomu i po pražení zachovávají svou robustní, zemitou chuť.

Reihen von dicht belaubten Bäumen stehen in ordentlich angelegten Linien auf einer Plantage.

Třepací stroj, sběrač, sklízecí mlátička

Proces zrání probíhá ve dvouletém cyklu, což znamená, že k plné sklizni dochází pouze jednou za dva roky. Když nastane čas, začíná na konci listopadu a trvá až do ledna. Jak je při sklizni ořechů obvyklé, pekanové stromy se jemně protřepávají tzv. třepačkou, čímž ořechy padají na zem. Poté přichází na řadu "hrabička": zametač, který ořechy smete dohromady na zemi. Poté "kombajn" dokončí práci na poli: sbírá pekanové ořechy ze země a svazkuje je k dalšímu zpracování.

Přesné procesy

Po příchodu do továrny se z ořechů nejprve odstraní větve, listí a kameny a očistí se studenou vodou. Poté se ořechy rozlousknou v louskáčku, kde se velmi dbá na to, aby jádro zůstalo nepoškozené, což není snadný úkol. Díky nejmodernější technologii v podobě detektorů kovů a infračervených skenerů procházejí naše ořechy přísnou kontrolou kvality. Poté je pečlivě rozdělíme na "kousky" a "půlky" - ve společnosti Seeberger používáme pouze ty druhé.

Pokušení XXL

Pokud jde o pekanové ořechy, všechny velikostní kategorie znějí jako King Size: existují Jumbo Halves, Junior Mammoth Halves a Mammoth Halves. V sáčcích Seeberger se nacházejí obzvláště velké ořechy - Junior Mammoth a Mammoth Halves. Po závěrečném sušení a konečné kontrole kvality jsou vakuově baleny, aby jejich křupavost nepřišla nazmar.

Udržitelný a spravedlivý obchod

Půda, voda, doprava - výroba potravin je ze své podstaty náročná na energii a zdroje. Abychom to vykompenzovali, uplatňujeme důsledně udržitelný přístup. Pro produkci našich pekanových ořechů to znamená, že

  • Skořápky pekanových jader se přeměňují na kompost pro plantáže a vracejí se zpět do výroby.
  • Zatímco plantáže jsou obvykle "zalévány" některými způsoby zavlažování, náš partner používá tzv. "mikropostřikovače". Díky tomuto systému se voda dostává ke kořenům stromů přímo do půdy prakticky bez jakýchkoli ztrát.
  • Při přepravě pekanových ořechů se zcela vyhýbáme letecké dopravě a dáváme přednost přepravě po moři.
  • Pro naše tvrzení o nulovém odpadu balíme pekanové ořechy během přepravy po moři do vakuových obalů, protože nesnášíme plýtvání potravinami. [#NEWLINE]
Grüne Pekannüsse hängen an einem Zweig, umgeben von langen, dunkelgrünen Blättern.

Vaše grandiózní potěšení s dobrými znalostmi

Jste to, co jíte. Je tedy logické, že vám ukážeme, jak a kde se vaše svačiny vyrábějí. Ale dost řečí, kde jsou hvězdy? Vezměte si neotřesitelné pekanové ořechy z horké pouštní krajiny. Zaručeně pochází z dobrého domova a je chován s láskou. <3