Z Ghany s křupkou: Kokosové lupínky

Z Ghany s křupkou: Kokosové lupínky

Chcete zachytit atmosféru slunečného dne? Je to možné. My to děláme každý den. Chcete vědět jak? Pak se podívejte, kde se z tradičních řemeslných výrobků vytváří opravdová toulavá svačinka. A kde se lidem žije lépe, protože rádi svačíme lépe. Zní to pateticky, ale je to krásná realita.

Image of Anna Moscagiuri
Anna Moscagiuri
18.04.2024
Lesedauer: 5 minut
Palmen wiegen im Wind, umgeben von üppigem tropischem Grün und blauem Himmel.

Ghana: Sluneční polibek a kokosová vůně

Bujná krajina a nádherné tropické podnebí - to je Ghana, západoafrická země, kde slunce neúnavně svítí a ve vzduchu je cítit lákavá vůně dobrodružství. Najdeme zde rozsáhlou oblast pěstování kokosových ořechů. Toto zvláštní místo u Atlantického oceánu je kolébkou našich kokosových lupínků.

Nadčasové v průběhu ročních období

V západních oblastech Ghany, kde je příroda stále ještě nedotčená, se kokosové palmy pěstují v tradičních hájích. Tyto palmové háje jsou dědictvím, které se předává z generace na generaci, a svědčí o sepětí lidí s jejich zemí. Kokos, symbol vitality, nezná roční období. Zdejším lidem poskytuje spolehlivý zdroj příjmů po celý rok - zejména v době, kdy není sezóna jiných druhů ovoce, například manga.

Kokosnüsse schwimmen in einem Wasserbecken in einer industriellen Verarbeitungsanlage.

Houštinami po úzkých cestách

Mladé kokosové palmy plodí první plody po 4 až 8 letech. Jakmile kulovité tropické poklady dozrají, doslova spadnou a čekají na zemi, dokud je neposbírají pracovité ruce. Ačkoli to zní jednoduše, není tato sklizeň nijak snadná. Pěstitelé musí často šplhat po strmých svazích nebo se prodírat hustým porostem, aby vzácné plody našli, protože háje jsou součástí přírodní krajiny. Pěstování a výnosnost se zde plodně prolínají.

Měkká skořápka nad tvrdým jádrem

Čerstvě sklizené kokosové ořechy ještě nejsou tak hnědé, jak je známe. Mají zelenou, ještě relativně měkkou skořápku, která obklopuje tvrdé jádro ořechu. To se však změní, jakmile se ořechy dostanou do další stanice, kde dochází k jejich "loupání". Nejdříve se odstraní měkká zelená skořápka, což je rozhodující pro to, aby bylo možné dostat se k tvrdému hnědému ořechu a jeho cennému bílému středu. Po pečlivé kontrole kvality a procesu čištění, při němž se každý ořech očistí strojovými kartáči a omyje ve vodní lázni, je připraven k další fázi.

Arbeiter in Schutzkleidung verarbeiten Kokosnussstückchen auf einem Tablett in einer Fabrikumgebung.

Nejdřív crack, pak svačina

V továrně je tvrdá hnědá kůže rozříznuta šikovnýma rukama. Bílá dužina se poté pečlivě omyje a nakrájí na kousky. Poté se opět převezmou stroje, které kokosovou dužinu vytvarují do charakteristického tvaru třísek a vysuší ji do dokonalé křupavosti. To trvá přibližně 13 až 15 hodin. Nejpozději v tomto okamžiku jsou kokosové ořechy nezastavitelné: Čerstvě zabalené se vydávají na cestu k nám do Ulmu. A odtud už nebude trvat dlouho a křupnou si cestu do vašeho srdce.

Od tropického deště po kokosovou vodu

Pěstování a zpracování kokosových ořechů je náročné na spotřebu vody. Proto v období dešťů přebytečnou vodu shromažďujeme a zodpovědně s ní nakládáme, abychom uspokojili vysoké nároky kokosových plantáží. Tímto způsobem šetříme přírodní zdroje a zároveň zajišťujeme, aby naše výrobní procesy nepoškozovaly místní ekosystém. Využíváním inovativních technologií úpravy a skladování vody aktivně přispíváme k ochraně životního prostředí a podporujeme udržitelnost v regionu.

Zwei Menschen sammeln Kokosnüsse im tropischen Wald, umgeben von grünen Palmen.

Náš recept na dobrou spolupráci

Ať už se jedná o jakýkoli z našich výrobků, vždy je pro nás klíčový blahobyt místních obyvatel. Proto neustále přemýšlíme o tom, jak v zemi a zejména v místech, kde pracujeme, vytvořit příjemné pracovní podmínky. Pro podmínky, ve kterých se dobře žije a pracuje. Našim zaměstnancům například zajišťujeme bezpečnou dopravu, každý den jim nabízíme teplé jídlo a pro děti zaměstnanců jsme zřídili školku, abychom podpořili vzdělávání a sladili rodinu a práci.

Jádrem naší filozofie je totiž přesvědčení, že udržitelný pokrok je založen především na péči a odpovědnosti. A že bychom měli zlepšovat nejen naše výrobky, ale také životy lidí, kteří je vyrábějí
.

Vaše grandiózní potěšení s dobrými znalostmi

Jste to, co jíte. Je tedy logické, že vám ukážeme, jak a kde se vaše svačiny vyrábějí. Ale dost řečí, kde jsou hvězdy? Vezměte si křupavé kokosové lupínky z našich tradičních hájů v Ghaně. Zaručeně pocházejí z dobrého domova a jsou pěstovány s láskou. <3