Mladé kokosové palmy plodí první plody po 4 až 8 letech. Jakmile kulovité tropické poklady dozrají, doslova spadnou a čekají na zemi, dokud je neposbírají pracovité ruce. Ačkoli to zní jednoduše, není tato sklizeň nijak snadná. Pěstitelé musí často šplhat po strmých svazích nebo se prodírat hustým porostem, aby vzácné plody našli, protože háje jsou součástí přírodní krajiny. Pěstování a výnosnost se zde plodně prolínají.
Měkká skořápka nad tvrdým jádrem
Čerstvě sklizené kokosové ořechy ještě nejsou tak hnědé, jak je známe. Mají zelenou, ještě relativně měkkou skořápku, která obklopuje tvrdé jádro ořechu. To se však změní, jakmile se ořechy dostanou do další stanice, kde dochází k jejich "loupání". Nejdříve se odstraní měkká zelená skořápka, což je rozhodující pro to, aby bylo možné dostat se k tvrdému hnědému ořechu a jeho cennému bílému středu. Po pečlivé kontrole kvality a procesu čištění, při němž se každý ořech očistí strojovými kartáči a omyje ve vodní lázni, je připraven k další fázi.