Od čerstvě utrženého manga až po zlatý kousek na svačinu

Od čerstvě utrženého manga až po zlatý kousek na svačinu

Šťavnaté, sladké a senzačně chutné mango je přírodní umělecké dílo. Dát je do sáčku na svačinu, aniž by ztratilo svou tropickou chuť? Na první pohled to zní nemožně. Právě proto je tento článek vaší vstupenkou na safari - na pestrou prohlídku ghanského deštného pralesa, která vám ukáže, jak tuto šťavnatou ovocnou bombu proměnit v zářivě žlutou pochoutku ke svačině.
Image of Anna Moscagiuri
Anna Moscagiuri
24.04.2024
Lesedauer: 5 minut
Grüne Mangos hängen reifend an einem Baum mit dichten, grünen Blättern im Freien.

Barevný tep džungle

Od bujných plantáží Ghany až po zelená pole Pobřeží slonoviny je západní pobřeží Afriky živoucím plátnem, které je vymalováno barvami a tvary přírody. Zemědělství se zde nejen provozuje, ale také oslavuje, a to v rytmu starém jako sama země. Střídají se období dešťů a sucha, dny a noci jsou prakticky stejně dlouhé. Vzhledem k tomu, že rovník je velmi blízko, kolísají teploty více mezi dnem a nocí než mezi létem a zimou. Celoroční ráj pro flóru a faunu.

Rajská zahrada v Ghaně

Hluboko v srdci Ghany, kde sluneční paprsky praží savanu a déšť přináší spásu, roste barevné ovoce v hojnosti, jakou dokáže vytvořit jen tropické klima. Všichni je známe a milujeme: Ananasy, banány, avokáda, papáje, kokosové ořechy... - a naše mango také začíná tady.

Šťavnatá mozaika z manga

Mango má bohatou historii, která sahá doslova tisíce let do minulosti. Na celém světě existuje více než 250 odrůd tohoto ovoce, které nabízí neuvěřitelnou škálu chutí. Mango se dnes pěstuje téměř ve všech tropických a subtropických oblastech, přičemž v komerčně využívaných oblastech jsou nejoblíbenější dvě odrůdy Kent a Keitt. Jsou oblíbená jako čerstvé ovoce a skvěle se hodí k sušení. Žádná dvě manga však nejsou stejná: V závislosti na odrůdě je mango oválné nebo ledvinovité, žluté, zelené nebo zeleno-červené. Dužina má jasně žlutou až oranžovou barvu, chutná nektarově sladce a je ideální svačinkou, když potřebujete rychle dodat energii. Slupka je obvykle pevná - ale některé divoké odrůdy jsou i měkké na svačinu.

Životně důležitá látka vulkanické mango

Mango je také velmi kvalitní, pokud jde o živiny: Kromě pořádné dávky vitaminů A, E a C vám dodá draslík, měď, kvalitní enzymy a antioxidanty. Silně posiluje váš imunitní systém a prospívá i vašim očím, pleti a vlasům. Jejich vláknina zároveň udržuje vaše trávení v chodu.

Na 1 kg sušeného manga zpracujeme přibližně 12 kg čerstvého manga.

Mangos schwimmen in Wasser, auf Fließband, in einer industriellen Anlage zur Verarbeitung.

Mango mánie po celý rok

Většina manga Seeberger pochází z Afriky. Někdy však potřebujeme větší množství, než jsou tito pěstitelé schopni dodat - v takovém případě někdy zaklepeme na dveře jihoamerických pěstitelů v Peru. To nám nejen pomáhá pokrýt naše potřeby, ale také rovnoměrně rozložit vrcholy sklizně v průběhu roku: v Africe je boom sklizně manga od května do července, zatímco v Peru je vrchol sklizně od prosince do února. I když je letní sklizeň o něco větší, můžeme čerstvě utržené mango proměnit v sun-to-go po celý rok - bez ohledu na to, zda v Evropě praží slunce nebo padá sníh.

Jednou oloupejte, nakrájejte, položte

Přeměna šťavnatého manga v lahodnou pochoutku je pečlivě koordinovaný proces. Manga, která nejsou zcela zralá, se nechávají dozrát, dokud nejsou dokonalá. Poté se kontroluje barva a poškozené nebo "zabydlené" exempláře se vyřazují. Po omytí se mango s láskou ručně zpracovává: nejprve se oloupe a poté nakrájí na typické plátky, které najdeme v sáčku. Krátká koupel v sirném roztoku zachovává jejich jasně žlutou barvu a chrání je před zkažením a hmyzem.

Klenba s příchutí sušeného ovoce

Aby si mango zachovalo co nejpůvodnější zlatavou barvu, ukládá se na speciální sušící rošty. Na nich zůstávají přibližně 15 hodin a při teplotě 65-75 °C se z dužiny vypotí zbytková vlhkost. Krátce před odjezdem se sladké plátky popráší bramborovým škrobem a vzduchotěsně se zabalí. Tím se zabrání tomu, aby se cestou k nám slepily, a zachová se jejich plná chuť.

Z pole do světa: mistři manga z Ghany

S naším dodavatelem manga v Ghaně máme dlouhodobé partnerství, které se vyznačuje důvěrou a je transparentní od začátku až do konce. Společnost s námi v průběhu let rostla - a nyní je jednou z největších společností na zpracování manga na světě. A nemůžeme popřít, že jsme na tento úspěch hrdí: Naše spolupráce prokazatelně přispívá k solidnímu hospodářskému rozvoji celého regionu. To nás těší.

Arbeiter sortieren Mangos in einer Lagerhalle, tragen grüne Kittel und Haarnetze.

Zlaté svačinky, balené v zelené barvě

Rádi to říkáme často: milujeme udržitelnost. A nejsou to jen složky našich výrobků, které upřednostňujeme - tímto posláním se řídíme i v případě našich obalů: jako materiál pro náš sáček na svačinu jsme našli inovativní, efektně tenkou jednovrstvou fólii. To nám umožňuje ušetřit celých 20 % materiálu. Ploché obaly Seeberger jsou navíc recyklovatelné. Možná malý, ale přesto opožděný krok na cestě našeho závazku - pro Zemi a vše, co na ní žije.

Mango: tropická umělecká díla a vyslanci Ghany

Sušené mango z tohoto fascinujícího světa džungle je víc než jen svačinka. Jsou oknem do místa, kde se přírodní poklady zpracovávají s tradicí. Každé sousto vypráví o pečlivé výrobě a hlubokém spojení s přírodou. Naše mango je svědectvím o bohatství ghanské půdy a je symbolem a ukazatelem: ukazuje, že celosvětové úsilí o udržitelnost a etickou produkci přináší doslova ovoce.

Vaše grandiózní potěšení s čistým svědomím

Jste to, co jíte. Je tedy logické, že vám ukážeme, jak a kde se vaše svačiny vyrábějí. Ale dost řečí, kde jsou hvězdy? Vezměte si sametově sladké mango ze sluncem zalitého západu Afriky a strčte ten pocit slunce do kapsy. Zaručeně pochází z dobrého domova a jsou pěstována s láskou. <3