Sušené fíky: děti slunce s hloubkou a tradicí

Sušené fíky: děti slunce s hloubkou a tradicí

Otázka: Co si spojujete s fíky?

Pokud vás toho teď moc nenapadá, jste na tom asi jako většina lidí v této zemi. Protože fíky jsou možná nejvíce podceňovaným ovocem ve střední Evropě. Německý název mu na tom nepřidá - protože "zbabělost" rozhodně nepatří mezi jeho vlastnosti. Je nejvyšší čas tuto pochoutku konečně dostat do centra pozornosti. Pojďte se s námi podívat a zjistit proč.

Image of Anna Moscagiuri
Anna Moscagiuri
18.04.2024
Lesedauer: 5 minut
Feigenbäume wachsen auf hügeligem Terrain mit Blick auf eine bergige Landschaft im Hintergrund.

Živé dědictví pro generace

Fík je jednou z nejstarších kulturních rostlin v Evropě a minimálně od Starého zákona je v popředí zájmu: Adam a Eva se přikryli fíkovým listem a v mnoha příbězích symbolizuje mír a prosperitu. Jedním z důvodů může být to, že jediný fíkovník dokáže uživit celé generace - ostatně životnost 90 let není u těchto přírodních zázraků nijak neobvyklá. Pokud tedy zasadíte fíkovník, máte velkou šanci, že cennými plody zásobíte i své pravnuky.

Pohádkové Středomoří

Fíky mají na Blízkém východě vynikající klimatické podmínky. Nejšťavnatější a nejchutnější plody jsme našli v Turecku, přesněji v horských oblastech Aydinu, které hraničí s Egejským mořem. Mírné, vlhké zimy a horká, suchá léta s téměř žádnými srážkami dělají z této malebné oblasti středomořskou ovocnou a zeleninovou zahradu. Kromě fíků se zde v zeleném blahu vyžívá mnoho dalších druhů ovoce, jako jsou olivy, hrozny a meruňky, které vytvářejí chutě, jež jsou možné pouze v těchto dokonalých lokalitách.

Na vrcholu chuti

V Aydinu se fíkům daří v malých zemědělských strukturách v náročných podmínkách. Vzhledem k vysoké nadmořské výšce v horách jsou podmínky pěstování velmi náročné a pracné. Námaha se však vyplatí: plody dozrávají o něco pomaleji v těchto vysokých polohách a nakonec mají ještě lepší a intenzivnější chuť. Předtím je však třeba vykonat spoustu práce. Když totiž září ohlašuje čas sklizně, začíná pečlivý sběr těchto lahodných plodů - ručně, uprostřed horských svahů, plod po plodu.

Feigen hängen an einem Ast, umgeben von grünen Blättern, unter strahlend blauem Himmel.

Nejlepší sušení na slunci

Od opylení do sklizně uplyne přibližně 75 dní. Zralé plody jsou sametově měkké a šťavnatě sladké, tmavá barva je známkou plné zralosti. Ihned po sklizni se suší na místě - na žhavém slunci horských polí. Aby je v noci nesnědli ptáci, přikryjí se plody plachtami, jakmile slunce zmizí za obzorem. Neexistuje lepší způsob sušení ovoce - i konzervační látky jsou zbytečné.

750 identit fíků

Ačkoli se běžně používá termín "fíkovník", ve skutečnosti nic takového neexistuje. Ve skutečnosti je známo více než 750 různých druhů fíků: hruškovité, oválné, kulaté se žlutou, zelenou nebo fialovou slupkou - některé fíky jsou tak originální, že byste je na první pohled nepoznali. O různých listech ani nemluvě. Všechny odrůdy však mají jedno společné: stromy jsou buď samčí, nebo samičí. Rozlišení je poměrně jednoduché a rozpoznatelné na první kousnutí.

Sladké samičky a marmeládoví samečci

Ženské fíky mají příjemnou přirozenou sladkost, a proto se podávají buď čerstvé, nebo sušené. Z plodů samčích fíků se obvykle připravuje džem, protože jsou poněkud hořčí a často je třeba je dosladit. Je dobře, že to fíkovým vosám nevadí. Přehrabuje se v obou pohlavích a přináší samčí pyl k samičímu cíli.

Personen sortieren Feigen auf Förderband in einer Fabrikumgebung mit Kisten im Hintergrund.

Rafinovaný fíkový povrch

Po přirozeném sušení na aydinském slunci se fíky převážejí do zpracovatelských závodů v regionu. Tam se fíky nejprve důkladně omyjí a poté se znovu suší - tentokrát v tzv. sušícím tunelu. Poté se plody třídí podle velikosti, protože my ve společnosti Seeberger dáváme přednost obzvláště masitým exemplářům. Sušené fíky se pak na různých stanovištích pečlivě analyzují, přičemž jim pomáhá nejmodernější technika a bystré oči. Mimo jiné procházejí temnou komorou s UV světlem, laserovým třídičem a závěrečnou ruční kontrolou vyškolenými pracovníky.

Seeberger hledá superfíka

Víme, jaké fíky jsou opravdu dobré, a dbáme na to, abychom dostávali jen ty nejlepší. Nejdůležitější kritéria jsou patrná na první pohled: velikost a barva plodů - čím větší a tmavší, tím pro nás lepší. Dalším faktorem je chuť, protože fíky Seeberger jsou nezaměnitelně ovocné a sladké.

Dvojitá kontrola od týmu Ultra

Sušené fíky jsou kvůli své jemné konzistenci ještě citlivější než jiné sušené ovoce. Proto si náš místní partner dává záležet na kontrole kvality: zkušený tým kvality složený z 10 zaměstnanců přísně a pečlivě kontroluje, co se s ovocem děje a které exempláře jdou do prodeje. Jakmile zboží dorazí do Ulmu, znovu je zkontrolujeme v naší vlastní laboratoři potravinářské chemie. Pak už je to pro ty nejodvážnější fíky opravdu jasná záležitost!

Feigen wachsen an einem Zweig, umgeben von unscharfen, grünen Blättern.

Spravedlnost v sáčku

Každé balení Seeberger obsahuje nenapodobitelně cenný kousek přírody. Je nám jasné, že rovnováha mezi braním a dáváním musí být správná. To pro nás znamená:

  • K přírodním zdrojům se chováme s úctou a chráníme je, kdekoli je to možné: Fíkovníky v Turecku rostou volně na horských svazích a mají přirozený zdroj vody. Umělé zavlažování proto není problém. A když fíkovníky dokončí svůj životní cyklus, jejich tepelná energie ohřívá domy okolních obyvatel.
  • Vytváříme dobré životní a pracovní podmínky pro naše místní partnery. Spolupráce s našimi místními dodavateli fíků trvá již třetí generaci. Je pro obě strany zavazující, důvěryhodná a představuje rovnocenné společenství. Naše cíle sahají daleko do budoucnosti a mají základ, který se nedá zaplatit penězi: společné hodnoty, které se žijí v plném respektu k lidem a přírodě
    .

Vaše grandiózní potěšení s dobrými znalostmi

Jste to, co jíte. Je tedy logické, že vám ukážeme, jak a kde se vaše svačiny vyrábějí. Ale dost řečí, kde jsou hvězdy? Vezměte si sametově sladké fíky z tureckého slunce. Zaručeně z dobrého domova a vypěstované s láskou. <3