Brazilské ořechy mají také neuvěřitelně tvrdou skořápku, kterou je v podstatě nemožné rozlousknout bez nářadí a odborných znalostí. Náš trik: takzvané vaření v páře, které funguje jako starý dobrý parní hrnec s párou a tlakem. Stačí jedna minuta, abyste je - po opětovném osušení - konečně otevřeli.
Od malých po velké
V závěrečné fázi zpracování sklízeči třídí jádra podle velikosti, která je u para ořechů jediným rozdílem. Od malých po velké se rozlišují "drobné", "trpasličí", "malé", "střední" a "velké", přičemž my ve společnosti Seeberger bereme dvě největší třídy. Krátce předtím, než jsou naše citlivé ořechy zabaleny do neprůhledných vakuových pytlů a odeslány k nám do Ulmu, je naposledy vysušíme a docílíme jejich cílové vlhkosti, aby se na cestě přes rybník nic nepokazilo.
Mezi tradicí a budoucností
Úsilí místních lidí přináší ovoce i pro život: V regionech, kde se brazilské ořechy sbírají a zpracovávají, se prací kolem jádra živí statisíce lidí. I když by bylo levnější drtit ořechy pomocí strojů, stále se udržují pracovní místa pro ruční drcení. To znamená, že pracovníci mohou být i nadále zaměstnáni, což jim zajišťuje živobytí. A to i po skončení sezóny: po sklizni nacházejí sklízeči dlouhodobou a lukrativní práci ve zpracovatelských závodech.