Brusinka na jazyku: vaše vitamíny na červeném koberci

Brusinka na jazyku: vaše vitamíny na červeném koberci

Je začátek podzimu, jste na cestách v Kanadě. Na rozlehlém prostranství objevíte jezero, před ním zvláštní červenou krajinu, hrubě zrnitou jako čerstvě udělaný tenisový kurt. Vydáte se směrem k jezeru a v poslední chvíli si uvědomíte, že byste na červenou plochu raději neměli šlapat. Co se to tu děje?

Image of Anna Moscagiuri
Anna Moscagiuri
18.04.2024
Lesedauer: 5 minut

Vodní prvek ve své třídě

Podíváte se na červenou barvu zblízka a zjistíte: Jezero začíná právě tady! Nevšiml sis toho, protože voda přetéká... malými červenými kuličkami tančícími na hladině. Jsi v nebi bublinkového čaje? Ne, jste uprostřed velkolepé podívané, která je geniálně jednoduchá a přitom neuvěřitelně propracovaná.

Ein roter Lastwagen pumpt Wasser und Cranberries auf eine Plantage am Feldrand.

Profesionálové na sklizeň v akci

Prohlížíte si scénu: Muži v gumových oblecích a s hráběmi se brodí červenou polévkou a smetají míčky jedním směrem. To, co teď vypadá spíš jako úklid místa činu, je ve skutečnosti důmyslný sběr pisklavě kyselého ovoce zvaného brusinka. To plave ve vodě po milionech, protože pole, kde roste, je krátce před sklizní zcela zaplaveno. To je nejjednodušší způsob, jak je dostat z keře vysokého až po kolena.

Fyzika přebírá kontrolu

Brusinková pole se vždy nacházejí v blízkosti velkých vodních nádrží. Na začátku sklizně se často jen otevře klapka, aby mohla přehrazená voda vystříknout na sousední pole. Od této chvíle je nejlepším pomocníkem při sklizni fyzika: jakmile jsou keře pod vodou, zralé brusinky se tlačí na povrch a vytvářejí působivý koberec. Bobule se vznášejí, protože čtyři vzduchem naplněné duté komory uvnitř jim dodávají vztlak a činí z nich snadnou kořist pro zemědělce: jsou již na místě pro velkou těžbu.

Kranbeeren schwimmen auf Wasserfläche, Arbeiter treibt sie zusammen, umgeben von Wald und Himmel.

Swingujte opatrně

Pomáhá zajistit, aby se z keřů oddělilo co nejvíce bobulí: Buď pomocí vířivky, nebo speciálních vozidel, která projíždějí vodou a způsobují vibrace rostlin. Při tom musí být opatrní: Poupata pro další generaci brusinek již na keřích dozrávají a v žádném případě se nesmí poškodit.

Starý název, nový rám

Když se na jaře otevřou poupata, tvar květů připomíná zobák jeřába. Toho si všimli první němečtí a holandští osadníci v Severní Americe, a proto se plodům začalo rychle říkat "brusinky". Angličtina z nich udělala módní "cranberries" - a připravila tak půdu pro jejich vítězné tažení po celém světě. Jejich "druhé jméno" je méně známé. Přinejmenším v Německu se jim někdy říká "brusinky". Je to dáno jejím oblíbeným prostředím: roste zejména v lesích, vřesovištích a rašeliništích. Brusinkovým polím v Severní Americe se také tradičně říká "bogs" - anglicky bažiny a vřesoviště.

Eine Hand hält rote Cranberries in einer hellen, natürlichen Umgebung.

Červená, kulatá, připravená k válení

Zpět v bazénu se zvědavými kuličkami: plovoucí pás obklopuje bobule tančící ve vodě a kousek po kousku je tlačí blíž a blíž k sobě. Mají se tlačit k velkému sacímu potrubí, které je po tunách přečerpává na nakládací plochy čekajících nákladních aut. Tam se na místě poprvé osprchují, než jsou převezeny do sousedních závodů. Jakmile je červený koberec sklizen, voda z plantáže zaplaví kanálem a potrubím další pole. Vzniká tak koloběh zdrojů, který spojuje efektivitu s hospodárností.

Další úroveň brusinek

V továrně se nejprve třídí podle velikosti a zralosti. U těch, které touto kontrolou projdou, se přechází k přípravě chuti. Čisté brusinky jsou totiž tak kyselé, že by většině lidí daly pěkně zabrat - musíte si je oblíbit. Abychom tyto ovocné výživné bomby co nejlépe využili, přišli jsme se šťavnatým řešením. Na začátku je tlak.

Svěžest šoku se sladkým nádechem

Nejprve projdou lisem, kde ztratí téměř polovinu šťávy. Brusinky, které se později prodávají rozpůlené, se zde také krájejí. Zatímco celé a rozpůlené bobule čekají na další krok, vylisovaná šťáva se smíchá s cukrem. To proto, aby brusinky získaly zpět svou šťávu, ale s o něco příjemnější chutí. Vracejí se proto do oslazené a zahřáté šťávy, aby se to, co k sobě patří, zase rychle spojilo. Poté se umístí do sušícího tunelu a v cirkulujícím horkém vzduchu se rozloučí se svou kanadskou domovinou: brzy budou zabaleny a putovat k nám do Ulmu.

Ein Mann bearbeitet ein Cranberry-Feld mit einem Rechen an einem bewölkten Tag.

Jeden a půl desetiletí

Partnerství s pěstiteli brusinek ve východní Kanadě rozvíjíme již více než 15 let. Tento region je jednou z nejlepších oblastí pěstování této oblíbené superpotraviny na světě a má staletou tradici v pěstování těchto malých kyselých zázraků. Jsme proto dvojnásob hrdí na naše pevné partnerství s mnoha místními farmáři. Jednou z našich podmínek je, aby s námi naši producenti sdíleli jednu věc: velkou vizi světa, ve kterém jsou lidé a životní prostředí v dokonalé harmonii. Naši partneři to dokazují ve své každodenní práci: například vyvíjejí stále důmyslnější techniky, aby využívali méně zdrojů a směřovali dopad své práce pozitivním směrem. Proto říkáme: Ano, my Cranberry!

Vaše grandiózní potěšení s dobrými znalostmi

Jste to, co jíte. Je tedy logické, že vám ukážeme, jak a kde se vaše svačiny vyrábějí. Ale dost řečí, kde jsou hvězdy? Vezměte si jednu hned teď Vaše osvěžující kyselá síla z prvotřídního kanadského pěstování. Zaručeně pochází z dobrého domova a je chována s láskou. <3