Biodiverzita je rozmanitost rostlin, živočichů a stanovišť, které společně udržují stabilitu ekosystémů. Tato rozmanitost zajišťuje fungování důležitých procesů: Lesy a půda ukládají CO₂, rostliny filtrují vodu a hmyz opyluje naše potraviny. Pokud se biodiverzita ztratí, oslabí se tito přirození ochránci klimatu, což má za následek například častější záplavy, horší kvalitu ovzduší a neúrodnou půdu. Biodiverzita je tedy zásadní nejen pro přírodu, ale také pro naše klima a kvalitu života.
Venkovní prostředí mimo naše čtyři stěny. Zde se odehrává vše, co příroda nabízí, a každý zde má své místo v celkovém obrazu. Například jediný strom může být útočištěm a potravou pro stovky forem života. Od ptáků v jeho větvích přes hmyz pod jeho kůrou až po mikroorganismy, které žijí v symbióze s jeho kořenovým systémem. Biodiverzita totiž není jen o tom, co vidíme.
Zahrnuje také koloběh vody, potravní řetězce, mechanismy hnojení a tisíce dalších vzájemných vztahů. Fungování biologické rozmanitosti má zásadní význam pro rovnováhu v přírodě a zachování biotopů.
Vysoce kvalitní základní výzkum
Společně s Centrem pro udržitelné vedení (ZNU) na Univerzitě Witten/Herdecke, Univerzitou aplikovaných věd v Bochumi a Centrem pro technologie a společnost (ZTG) na Technické univerzitě v Berlíně jsme zasedli ke stolu a přemýšleli o tom:
Jak můžeme kategorizovat biodiverzitu z hlediska přírodních, společenských a ekonomických věd? A jak můžeme získat měřitelné standardy vhodné pro každodenní obchodní praxi?
Nechtěli jsme jen vyvinout vědecké metody pro vizualizaci dopadů výroby potravin na biologickou rozmanitost. Naším cílem bylo poskytnout podnikům zásadní podporu při zakotvení ochrany a podpory biologické rozmanitosti do jejich řízení.