V Německu se podle Nahlásit Podle Spolkového statistického úřadu se každoročně vyhodí přibližně 11 milionů tun potravin. To představuje přibližně třetinu veškeré produkce potravin. Podle Studie WWF rozsah plýtvání potravinami je o to znepokojivější, když si uvědomíme, že produkuje přibližně 18 milionů tun ekvivalentu CO2. To odpovídá přibližně 4 % celkových emisí skleníkových plynů v Německu. Týká se to zejména ovoce a zeleniny, ale v koši často končí i pečivo, mléčné výrobky a maso. Důvodů je mnoho: nesprávné plánování při nakupování, příliš velké porce a neznalost dat trvanlivosti jsou jen některé příklady. Přesto je mnoho těchto potravin stále poživatelných a lze je snadno znovu použít.
Důsledky tohoto plýtvání jsou závažné. Kromě morálního hlediska ztráty cenných potravin má plýtvání potravinami také negativní dopad na životní prostředí, protože na výrobu vyhozených potravin se spotřebuje obrovské množství vody, energie a dalších zdrojů. Podle WWF se přibližně 50 % veškeré vody spotřebované v zemědělství použije na potraviny, které se nakonec nikdy nespotřebují. Rozklad potravin v odpadu navíc produkuje skleníkové plyny, které dále podporují změnu klimatu. Je tedy rozhodně potřeba jednat.