Společně proti plýtvání potravinami

Společně proti plýtvání potravinami

Každý rok končí v Německu obrovské množství potravin v koši - ale společně to můžeme změnit! Plýtvání potravinami se týká nás všech, ale není to jen výzva - je to také příležitost chovat se udržitelněji a odpovědněji. V tomto příspěvku na blogu vám ukážeme, jak my ve společnosti Seeberger aktivně bojujeme proti plýtvání potravinami - a jak se i vy můžete stát součástí řešení.
22.11.2024
Lesedauer: 5 minut
Mülleimer – überfüllte – beinhaltet Lebensmittel wie Bananen, Brot, Schinken und Salat in Küche.

Plýtvání potravinami v Německu: přehled

V Německu se podle Nahlásit Podle Spolkového statistického úřadu se každoročně vyhodí přibližně 11 milionů tun potravin. To představuje přibližně třetinu veškeré produkce potravin. Podle Studie WWF rozsah plýtvání potravinami je o to znepokojivější, když si uvědomíme, že produkuje přibližně 18 milionů tun ekvivalentu CO2. To odpovídá přibližně 4 % celkových emisí skleníkových plynů v Německu. Týká se to zejména ovoce a zeleniny, ale v koši často končí i pečivo, mléčné výrobky a maso. Důvodů je mnoho: nesprávné plánování při nakupování, příliš velké porce a neznalost dat trvanlivosti jsou jen některé příklady. Přesto je mnoho těchto potravin stále poživatelných a lze je snadno znovu použít.

Důsledky tohoto plýtvání jsou závažné. Kromě morálního hlediska ztráty cenných potravin má plýtvání potravinami také negativní dopad na životní prostředí, protože na výrobu vyhozených potravin se spotřebuje obrovské množství vody, energie a dalších zdrojů. Podle WWF se přibližně 50 % veškeré vody spotřebované v zemědělství použije na potraviny, které se nakonec nikdy nespotřebují. Rozklad potravin v odpadu navíc produkuje skleníkové plyny, které dále podporují změnu klimatu. Je tedy rozhodně potřeba jednat.

Eine Person schneidet Ananas mit einem Messer in einem Verarbeitungsbetrieb.

Společnost Seeberger v boji proti plýtvání potravinami: převzetí odpovědnosti

Udržitelnost byla ve společnosti Seeberger vždy středobodem všeho, co děláme - a to samozřejmě zahrnuje i odpovědné zacházení s potravinami. Od pěstování a výroby až po balení a logistiku pečlivě pracujeme na co nejlepším využití zdrojů a minimalizaci odpadu
.

  • Celostní využití našich surovin: Při výběru našich dodavatelů klademe velký důraz na efektivní a udržitelné využívání surovin. Názorným příkladem je zpracování zbytků při výrobě našeho sušeného ovoce, zejména našeho fairtradového ananasu. Slupky z ovoce jsou našimi místními producenty dobře využity, například jako palivo nebo kompost pro přírodní hnojení.
  • Efektivní výroba a logistika: Díky přesnému plánování a moderním technologiím zajišťujeme, že při výrobě nedochází téměř k žádným ztrátám. Naše logistické procesy jsou navrženy tak, aby ztráty potravin v dodavatelském řetězci byly co nejmenší, takže podíl našich potravinových odpadů je nižší než jedno procento. Výrobky s prošlou dobou trvanlivosti, které jsou stále poživatelné, pokud možno darujeme a rozbité zboží nabízíme se slevou v našem Seeberger Genusswelt.
  • Balení: Naše obaly hrají zásadní roli v prevenci plýtvání potravinami. Naše obaly jsou navrženy tak, aby optimálně chránily obsah a prodlužovaly dobu trvanlivosti. Neustále také pracujeme na inovativních obalových řešeních, která jsou nejen udržitelná, ale také praktická pro naše spotřebitele, jako například náš popcorn v novém papírovém obalu.
  • Partnerství a spolupráce: Spolupracujeme s různými partnery, aby naše úsilí v boji proti plýtvání potravinami bylo ještě účinnější. Patří mezi ně organizace, které se věnují záchraně potravin, jako je Tafel Deutschland
Schüssel mit Gemüseresten auf grünem Tisch, neben Schneidebrett mit Messer und Kartoffeln.

Potravinová banka: záchrana potravin a společná pomoc lidem

Jednou z nejdůležitějších organizací v boji proti plýtvání potravinami v Německu je Tafel Deutschland. Potravinové banky shromažďují přebytečné, ale stále poživatelné potraviny ze supermarketů, pekáren a dalších podniků a rozdělují je lidem v nouzi. Každoročně zachrání před zničením více než 265 000 tun potravin, které jsou dále využity. Práce potravinových bank nejenže významně přispívá ke snižování plýtvání potravinami, ale poskytuje také cennou sociální službu, neboť podporuje lidi, kteří si sami nemohou dovolit dostatečnou a vyváženou stravu
Touto činností potravinové banky také významně přispívají k ochraně klimatu. Každý kilogram zachráněných potravin znamená úsporu zdrojů a snížení emisí skleníkových plynů, které by vznikly při jejich likvidaci. Společnost Seeberger podporuje tuto důležitou činnost prostřednictvím darů a spolupráce s potravinovou bankou, čímž pomáhá zajistit, aby méně potravin skončilo v koši a místo toho se dostalo tam, kde je jich naléhavě zapotřebí
.

Die Grafik bewirbt einen guten Zweck: Gemeinsam Gut-Initiative von Seeberger und Tafel Deutschland.

Společně proti plýtvání potravinami

Plýtvání potravinami se týká nás všech - a společně můžeme dosáhnout mnoha úspěchů. Ve společnosti Seeberger jsme si vědomi své odpovědnosti a aktivně se snažíme snižovat množství potravinového odpadu. Každý z nás však může také přispět: uvědomělejším nakupováním, správným skladováním a kreativním využitím zbytků.
Abychom konkrétně podpořili důležitou práci potravinových bank v Německu, zahájili jsme letos na podzim kampaň: gemeinsam gut. Pod heslem "Svačina pro dobrou věc" věnujeme potravinovým bankám v Německu za každé propagační balení prodané v obchodech jedno malé balení. Zapojte se, více informací o kampani najdete zde: Seeberger dobře dohromady ! (gemeinsam-gut.de)