Příprava
Kešu ořechy namočte na 2-4 hodiny do vody. Předehřejte troubu na 180 °C horní/spodní ohřev. Mandle rozemelte a lískové oříšky nasekejte najemno.
Příprava ořechové drobenky
Na malé pánvi rozpusťte kokosový olej, přidejte javorový sirup, vanilkový extrakt, skořici a kardamom a promíchejte. Do pánve přidejte mleté mandle a nasekané lískové oříšky, stáhněte z ohně a směs dobře promíchejte. Drobenkovou směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě 10 minut.
Příprava krému ze syrových kešu datlí
Namočené kešu ořechy slijte a dobře propláchněte. Vložte je do mixéru spolu s datlemi, javorovým sirupem, vanilkou, citronovou šťávou, solí a mandlovým mlékem a rozmixujte dohladka. Chlaďte, dokud nebudete připraveni k podávání.
Příprava borůvkové a rozmarýnové omáčky
Pro přípravu omáčky zahřejte mražené borůvky na pánvi na mírném ohni. Do pánve přidejte nadrobno nasekaný rozmarýn a několik minut povařte. Dochuťte citronem a javorovým sirupem. V závislosti na konzistenci omáčku zahustěte trochou lokustové gumy.
Ořechové drobky rozlámejte, naaranžujte na talíře, na drobky naberte pomocí naběračky na zmrzlinu kešu-datový krém a podávejte s borůvkovo-rozmarýnovou omáčkou.