Příprava kynutého těsta
Mandlové mléko zahřívejte v malé pánvi na mírném ohni, dokud není vlažné. Pak ho přelijte do malé misky, přidejte droždí a 1 lžíci třtinového cukru, krátce promíchejte a nechte 10 minut odstát.
Mouku dejte do mísy kuchyňského robotu a uprostřed udělejte důlek. Do středu nalijte směs droždí a mandlového mléka. Přidejte zbývající přísady a hněťte hákem kuchyňského robotu asi 8-10 minut, dokud se těsto neodlepí od stěn mísy.
Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte po lžících mouku. Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto znovu hněťte 2 minuty ručně. Velkou mísu potřete tenkou vrstvou oleje, vlijte do ní těsto a povrch těsta lehce potřete olejem. Mísu zakryjte a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě. K tomu stačí předehřát troubu na 50 stupňů, pak ji vypnout a nechat přikryté těsto kynout.
Po vykynutí těsto propíchejte, znovu ho krátce prohněťte rukou a vyválejte do obdélníku.
Příprava náplně
Na náplň smíchejte všechny ingredience kromě ořechových jader a rozetřete je nožem na rozválené těsto. Nasekejte vlašské ořechy a polovinu z nich rozprostřete na náplň. Poté těsto z delší strany srolujte.
Příprava skořicových buchet
Vymažte formu o průměru 25-28 cm. Rozdělte těsto na 12 stejných dílů a položte je vedle sebe do formy řezem nahoru. Poté těsto přikryjte a nechte ještě 45 minut kynout.
Předehřejte troubu na 170 stupňů s ventilátorem. Jakmile kynuté buchty vykynou, potřete je mandlovým mlékem a posypte zbylými nasekanými vlašskými ořechy. Pečte 30 minut na druhé polici odspodu. Poté je vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
Příprava polevy
Na polevu smíchejte smetanový sýr s moučkovým cukrem do krémové konzistence. Blanšírované mandle jemně rozemelte v mixéru a vmíchejte do sýrové směsi. Touto směsí potřete kynuté buchty a posypte je nasekanými lískovými oříšky.